Capa Tosta Breeder of American Staffordshire Terrier

Capa Tosta Breeder of American Staffordshire Terrier

lördag 17 juli 2010

BPH test och födelsedag

Under 2010 genomförs ett projekt för att utveckla en ny form av beskrivning för hundars beteende. Går allt bra blir beskrivningen redan under 2011 officiell och organiseras av Svenska Kennelkubben. Beskrivningen, som kallas BPH (Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund), ska vara för alla hundraser. Förutom att den ska ge information om den enskilda hunden som hundägaren har nytta av är förhoppningen att beskrivningen ska bli en pusselbit i strävan att upprätthålla den sunda hundavel vi har i Sverige.

SKK har valt ut fem hundraser som ska testas under 2010 – american staffordshire terrier, dvärgpinscher, golden retriever, rhodesian ridgeback och whippet.

5 hundar från Capa Tosta kullen Speedy/Lupa är antagna. Först ut var "Diamon" Guappo Justo som i dag gjorde sitt BPH test. Vissa moment var som i MH, vissa lite omgjorda, vissa utbytta mot andra moment, t.ex. gå på konstigt underlag och leta fram godis. Spökena kan man säga var utbytta mot en "skum" människa, stor svart hatt, kolsvarta glasögon och overall . Dumpen fanns kvar, likaså högt ljud, inga skott. Det märktes att testet var sällskapshundsintriktat. Allt skedde på en grusplan som inte var speciellt stor. Allt filmades av BPH teamet, det sammanlagda resultatet kommer publiceras i bla hundsport, seminarier, brukshunden etc. Det verkade svårt och mycket att hålla reda på för domaren. Testledaren hade någon apparat på sig som pep ofta, jag tror flera gånger i minuten. Jag fattade det som om domaren måste göra en bedömning var 10:e sekund, på en skala med många alternativ. Omdömet om hunden var muntligt. Det var inte tal om termer som kamplust etc. Diamons löd ungefär så här.

Diamon är en mycket öppen, mycket social och uppmärksam hund. Mycket trygg i sig själv, ej översocial. Han samarbetar när han har lust. Han hämtar/leker (Diamon apporterade) snabbt sin egen leksak, långsammare andra. Han är eftertänksam när något "konstigt" händer och tänker efter innan han går fram. Han visar inga aggressioner överhuvudtaget. Han har inga kvarstående rädslor:


Man kan med andra ord säga att Diamon i detta test höll fanan högt för amstaffen som en mycket trevlig sällskapshund.

Sedan ska vi inte glömma Winning Colors kullen som fyller 3 år idag. Hoppas era hussar och mattar hittar på något extra gott till er :-))